23 бяха общо секциите в които можеше да се гласува само машинно - от тях 14 са в града и 9 в селата от общината. В секционните избирателни комисии членовете помагаха на хората, които се затрудняваха при използването на машината. На места възникваха технически проблеми, които обаче се отстраняваха бързо, без да се налага преминаване към хартиен носител.

Като проблем и предпоставка за ниска избирателна активност беше отчетено преместването на четири градски секции в ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Мездра. Липсата на информираност сред хората беше една от причините, обясниха от комисиите.

Част от гражданите, които не знаеха, че секцията им е преместена отиваха на предишното място, за да гласуват.

Сред избирателите имаше и много млади хора, които чакаха да дадат своя вот. Поредните избори не са сломили надеждата на възрастното население за по-добро бъдеще. Техните очаквания са за по-високи пенсии и заплати, и да могат децата им да живеят добре.

По неокончателни данни от паралелно преброяване, в община Мездра първа политическа сила е коалиция ГЕРБ-СДС с 2391 гласа, втори са БСП - с 940 вота. На трето място се нареждат политическата партия „Продължаваме промяната“ с 933 гласа.

На четвърто място мездренчани са поставили партията на „Възраждане” с 524 гласа, следвани от „ДПС” – с 498 гласа. Новосформираната партия на Стефан Янев е получила 236 гласа. „Има такъв народ“ с 228 и „Демократична България-Обединение“ с 184 вота.