Най-много хора са се преброили електронно в София (столица), където и населението е най-многобройно. За второто място по брой преброени се борят Пловдив и Варна, следвани от Бургас, Стара Загора и Русе. Ако се сравни обаче делът на хората, които са се преброили спрямо населението на областта, на първо място остава област София (столица), следвана от Варна. На трето място с почти равни дялове са Габрово и Русе.

От института припомнят, че е-системата ще отчете преброяването ни, само ако го правим от български IP адрес. "Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят", съветват от НСИ.

Иначе НСИ излезе и със съвети как да познаем дали преброител чука на вратата ни. На първо място, той трябва да покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ. Следва уведомяване за целта на преброяването и представяне на преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, описващо целите на преброяването. Преброителят ще носи и синя маска с надпис "Преброяване 2021". Иначе в случай на съмнения, гражданите може да се обадят на *2021, където да продиктуват имената и служебния номер на преброителя, и да се направи проверка има ли такъв човек.

Източник: monitor.bg