Също на юг, но към Македония, отпътува певческа група "Пъстренец Junior”. Заедно с Детския фолклорен танцов състав "Ситница", те ще вземат участие в седмото издание на международния фолклорен фестивал "Слънце" в Охрид. Специално за балканското си турне възпитаниците на диригента Асен Асенов и хореографа Христо Иванов са подготвили богата фолклорна програма от различни етнографски области на България.

Във фестивала ще вземат участие групи от 16 държави, сред които Босна и Херцеговина, Естония, Сърбия, Полша. Организаторите са предвидили за всички участници разходка с корабче до манастира "Св. Наум”, както и посещение на крепостта на Цар Самуил.

След фестивала в Македония фолклорните формации от Монтана ще представят и общ концерт в рамките на лятната културна програма на сръбския град Власотинце. На 10 юли, заедно с танцова формация от Враца, както и местни фолклорни състави, те ще изнесат сборен концерт. Това е третото гостуване на певческа група "Пъстренец Junior" във Власотинце.

През 2016 и 2017 г. формацията участва в конкурс и изнесе самостоятелен концерт в културния център. В началото на тази година в Монтана гостуваха два танцови състава от Власотинце и заедно с певческата група и танцов ансамбъл "Младост" представиха букет от песни и танци.