© Община Видин

Събитието откри директорът на детската градина Красимира Виденова и даде думата за приветствие на заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова, която поздрави всички за благотворителната инициатива от името на кмета д-р Цветан Ценков и от свое име. Борисова изрази удовлетворението си от факта, че със събраните средства от пазара ще бъде подобрена образователната среда и ще се облагороди и озелени пространството около сградите на детските заведения. И също така изтъкна, че подготвяйки се за вълнуващия празник, малчуганите са научили много неща за бита и живота на нашите предци. Заместник-кметът пожела на възпитаниците на ДГ „Русалка“ да бъдат здрави, креативни и все така любознателни.

Децата от различни групи, облечени в народни носии и в дрехи, типични за градските жители от една отминала епоха, играха, пяха, танцуваха и в стихчета и диалози разказаха какъв е бил някогашният видински пазар, какви са били обичаите, традициите и ценностите на хората, живели преди нас.

Една част от носиите, с които се представиха малчуганите, са закупени със средства в рамките на проект „Заедно за по-добър живот“, който Община Видин изпълни по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.