Пенчо Георгиев е роден във Враца на 1 февруари 1900 г. През 1925 г. завършва Художествената академия. След дипломирането си започва работа като сценограф. През есента на 1929 г. заминава за Париж. Във френската столица специализира при известния френски декоратор Пол Лоран. Остава във Франция до 1932 г. След завръщането си в България, Пенчо Георгиев се изявява в различни дялове на изкуството. Илюстрира книги и учебници, участва във вътрешното оформление на жилища, занимава се обществена дейност. Автор е на театралната декорация на повече от 30 спектакли. Работи за Народния театър и Народната опера.

Творчеството на Пенчо Георгиев обхваща три направления в изобразителното изкуство – живопис, илюстрация и театрална декорация. Участва в изложби в страната и чужбина. Излага собствени творби на Есенния салон в Париж през 1929 г. Представя своя сценография на триеналето в Милано през 1936г. Участва с графики на изложби във Варшава, Прага, Кошице, Любляна и Загреб. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и градските галерии в Сливен и Враца.

На събитието присъстваха общинските съветници Красимир Ангелов - председател на комисията по култура, и Момчил Янков, Георги Могилски от отдел "Култура" в Община Враца, Георги Ганецовски - директор на РИМ, представители на СБХ - Враца. По време на самата изложба, ученици от СУ "Никола Войводов" рисуваха сюжети от творчеството на Пенчо Георгиев.