Системата, която вече функционира и събира данни от няколко седмици, ще обхване всички съдове в гр. Мездра и ще следи детайлно количеството отпадъци в тях. Освен това, тя предоставя възможност за детайлно отчитане на отпадъците от всеки контейнер, фирма и институция.

Системата за интелигентно сметосъбиране включва три компонента: сензор за измерване на налягането, с който се изчислява колко тежи даден контейнер; комуникационен модул, който изпраща данните в реално време в облачна система, за да се следят и анализират от съответното общинско звено; и поставен върху контейнера идентификатор (RFID таг). Този таг съдържа уникален код, който автоматично разпознава кой е контейнерът и зачислява измереното количество към него и към локацията му.

„Община Мездра е пример за това как иновациите и модерните технологии могат да доведат до реална промяна, коментира по този повод Павел Найденов, търговски мениджър в „Новател“. Екипът на общината е сред водещите в страната, които активно търсят и прилагат иновативни решения и сме горди, че можем да бъдем част от този процес. Такива партньорства между общините и бизнеса са ключови за постигането на по-устойчиво и ефективно управление на отпадъците“.

Събраните до момента данни разкриват локации с висока концентрация на отпадъци, което предоставя на Община Мездра ценна информация за оптимизация на графиците и маршрутите на сметосъбиращите машини. Така градът може да реагира бързо и ефективно, като адаптира ресурсите си спрямо актуалните нужди.

„С новата система ще можем да знаем точно колко отпадъци има във всеки един съд. Това ни позволява не само да прогнозираме натрупването на отпадъци, но и да оптимизираме маршрутите на сметосъбиращите автомобили в реално време“, уточни Калин Стойчев, управител на Общинско предприятие „Чистота“. С помощта на тази технология ще можем да предоставим по-добри услуги на гражданите и едновременно с това да опазваме околната среда“.

В следващите месеци Община Мездра планира да проведе обучения за гражданите, за да ги запознае с новата система и начина й на работа. Очаква се пълното внедряване на системата да приключи до края на следващата година, когато и гражданите ще могат да се възползват от всички предимства, които тя предлага.