© община Видин

Основателят на маршрута Борис Бегъмов изрази радостта си, че „Дунав Ултра“ отново е в старопрестолния град Видин, който е органически свързан с велопрехода. „Огромен е интересът към събитието. Изключително се вълнувам да приветствам толкова много хора, които са дошли да се забавляват и да бъдат мисионери в каузата за популяризиране на над 110 населени места“, сподели Бегъмов. Той благодари на д-р Цветан Ценков за гостоприемството и му подари колоездачна тениски, върху която е изписано името на видинския кмет.

От площад „Бдинци“ велосипедистите се насочиха към мястото, където бе даден стартът. Д-р Ценков също се включи в началния етап, като измина заедно с групата колоездачи разстоянието до град Дунавци.

„Дунав Ултра“ е най-дългият туристически веломаршрут в България. Тази година в проявата, партньор на която е и Община Видин, се включиха около 160 колоездачи, които приемат предизвикателството да преодолеят 740-километровия маршрут от Видин до Дуранкулак. Мисията на инициативата е популяризиране на населените места по поречието на Дунав, а мотото на прехода е „Реката, Добруджа и морето 2022“.