Кой е Тодор Александров?

Роден в Щипския квартал Ново село, син на учители, а и самият той учител. Влиза рано в редиците на ВМРО. За дейността си е арестуван и изпратен на заточение. След Младотурската революция е един от първите, които осъзнават измамата на новото османско правителство, обещаващо братство и равенство на всички поданици на империята.

Александров възстановява структурите на ВМРО и отново повежда борбата с поробителите. По време на войните за национално обединение ръководи чети в Македония и спомага за освобождението на много населени места.

Общонационалната покруса от решенията в Ньой не пречупва железния революционер. Той отново възстановява нелегалната дейност на Организацията, този път изправена срещу новите потисници на българщината – сърби и гърци.

Това, което не успяват да свършат враговете на българската кауза постига Комунистическият интернационал. Целящ да превземе революционните организации в Европа, той се опитва да вплете в мрежата си и ВМРО.

На 31 август 1924г., Тодор Александров е поразен от предателска ръка.

20 години по-късно, Енциклопедия Британика го определя като „некоронованият крал на македонските българи“.

Примерът на Тодор Александров вдъхнови десетки новоприетите членове на Организацията, които положиха клетва за вярност пред Отечеството, с обещанието да бранят българщината навсякъде, където тя е в опасност.