„Ние решихме да подчиним деня на идеята на децата. Освен представянето на нашите деца – да спортуват, пеят и да танцуват, ще прибегнем и до по-сериозната част. Заедно с директори и учители от община Мездра ще проведем обучение, насочено към превенцията на насилие сред децата. По този начин ще бъдем и по-съпричастни в предотвратяването на тормоза и насилието в училище“, сподели за MediaNews директорът на СУ „Иван Вазов“ Мариела Горанова.

Обучението беше насочено към представителите на образователните институции - директори, учители и педагози. Лекцията на тема „Професионални компетенции за работа при случаи на насилие над деца“ беше водена от Вера Колешева, специалист по „Ранно детско развитие“. На нея присъства и началникът на Регионално управление на образованието – Враца Лорета Колева.

„Важно е ние от Регионалното управление на образованието във Враца да имаме своя принос в това да подкрепим педагогическите специалисти, каза Лорета Колева. Трябва да бъдем адекватни на това, което се случва, като проблеми и предизвикателства в образователната система. Не трябва да замитаме проблемите, а да си даваме сметка за тях. Трябва да работим както за подобряване уменията на учениците за общуване, така и за реакцията на педагогическите специалисти за справяне с проблемите, които възникват в класната стая.

За съжаление опасностите пред децата са от различен характер. Много е важно партньорството ни с родителите, за да намалим рисковете децата да попадат в опасна и рискова среда. Един от най-верните пътища е да познаваме децата, техните интереси и проблеми. Тогава ще можем да разпознаем проблема и да участваме резултатно в неговото решаване“, допълни още Колева.

Всички ученици и учители се включиха в отбелязването на деня против тормоза в училище. Те бяха украсили коридорите с тематични табла и розови табелки във формата на фланелка, които да символизират неприемането на насилието.