Алекс
Алекс

Алекс е родена с рядката диагноза "Фибуларна хемимелия" - пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани глезен и стъпало. Лечението е оперативно и се извършва най-успешно от д-р Пейли в САЩ. Благодарение на помощта на стотици дарители през месец юли 2018 г. първият етап от лечението на Алекс е продължил 10 месеца, крачето й е удължено с 5 см.

След извършен преглед през април 2019 г. при д-р Пейли е определен и периодът за продължаване на лечението, който е насрочен за есента на 2020 г. Тогава на детето отново ще бъде направена корекция на глезена и тибията и ще бъде удължено крачето с 6 см. Ще има и дълга рехабилитация по време на удължаването на костта и калцирането ѝ.

След това ще започне третият етап от лечението - на около 9-10-годишна възраст, който е финален. През него ще се извърши още една операция и на двата крака - удължаване с 8 см на десния крак и спиране растежа на левия крак, за да може в края на лечението да се постигне максимално изравняване на двете крачета.

От Фонда за лечение на деца има няколко отказа за подпомагане лечението на детето. За завършването му са нужни непосилните за семейството на Алекс 787 788 лв.

Учениците, техните родители и учителите от СУ "Никола Войводов" - Враца успяха с добрината си да намалят тази сума с над 2 500 лева. Браво!

Директорът на училището Снежанка Каменова каза за MediaNews: "Подадената в труден момент ръка е знак на най-висша човешка добродетел. Събраните средства не само подпомагат финансово, но те даряват надежда и обич. Учениците и родителите от нашето училище не за първи път се включват в дарителски кампании. По този начин те доказват човешка си съпричастност към нуждаещите се от подкрепа деца. Надяваме се и нашето приятелско послание да помогне на Алекс да оздравее, за което малка заслуга ще има и добрината на децата от СУ "Никола Войводов"!"