През 2022 г. темата на Световния ден на водата е „Подземни води“. Мотото на кампанията е „Подземни води – да направим невидимото видимо“.

Извън погледа ни, под краката ни, подземните води са скрито съкровище, което обогатява живота ни. В най-сухите части на света, това може да е единствената вода, която хората имат. Почти цялата течна прясна вода в света е подземна вода, поддържаща доставките на питейна вода, канализационните системи, земеделието, промишлеността и екосистемите.

На много места човешката дейност прекомерно използва и замърсява подземните води. На други места просто не знаем колко вода има под земята.

Подземните води ще играят решаваща роля в адаптирането към изменението на климата. Трябва да работим заедно, за да управляваме устойчиво този ценен ресурс.

Подземните води са невидими, но въздействието им е видимо навсякъде. Почти цялата течна сладка вода в света е подземна вода, поддържаща доставките на питейна вода, канализационните системи, земеделието, промишлеността и екосистемите. Подземните води трябва да бъдат задълбочено проучени, анализирани и наблюдавани.

Потенциалните заплахи за качеството на подземните води са естествено замърсяване и замърсяване от използване на земята и други човешки дейности (антропогенно замърсяване).

В Северна Америка и Европа нитратите и пестицидите представляват голяма заплаха за качеството на подземните води: 20% от подземните водни тела в Европейския съюз (ЕС) надхвърлят стандартите на ЕС за добро качество на водата поради замърсяване от селското стопанство.