Преди време общинският съветник Симеон Славчев, член на ръководството на "Движение 21", след националното събрание на партията, което се проведе през април, написа в профила си във Фийсбук : "Таня е единствения политик и държавник, който може да обедини българските граждани. Президентските избори са момента, от който може да тръгне истинската промяна в България. Държа да подчертая, че кандидатурата на Татяна Дончева за Президент е надпартийна, защото я подкрепят много български интелектуалци, общественици, неправителствени, граждански, професионални и браншови организации”.

Татяна Дончева е юрист, бивш дългогодишен депутат от "Колаиция за България". Тя обяви, че напуска БСП през 2013 г. и създаде политическа партия от "Движение 21", което основа като гражданско сдружение три години по-рано.

Това е първото участие на Дончева в президентски избори. Досега тя има един опит в мажоритарен вот - на предсрочните избори за кмет на София през 2005 г., когато като кандидат на БСП стигна балотаж срещу Бойко Борисов.

През октомври 2014 г. "Движение 21" получи 1,195% от гласовете на парламентарните избори - резултат, който осигури на новосъздадената партия на Дончева правото да получава държавна субсидия до края на мандата на 43-то Народно събрание.