На една от шатрите специалисти от Регионалната библиотека ще забавляват малчуганите с оригами и ще изработват книжки. Най-хубавите мигове ще бъдат запечетани от Фото Тони. Младежите от Младежки център Враца също ще забавляват децата с апликации, изработване на весели маски и гривнички от макарони.

Спортни мероприятия също няма да липсват- баскетболен кош и играта „Точен шут” за тези, които обичат да спортуват. За най-талантливите ще бъде предоставен микрофон, за да пеят и рецитират и ще имат възможност да потанцуват Зумба. На малчуганите ще могат да се изрисуват лицата с безвредни бой и да им се направят прически, ако разбира се родителите им позволят.

На пресконференция зам. кмета на Община Враца Петя Долапчиева обясни, че всеки малък посетител ще получи талон. На него ще има обозначени места, на които ще се поставя печат на всяка посетена шатра. След като събере поне 5 печата талонът ще бъде поставен в специална кутия и на всеки 30 минути ще се тегли томбола с награди. Клоуни и двама анимационни герои ще забавляват децата през цялото време. Освен това малчуганите ще могат да разгледат пожарен автомобил и модерно сметосъбиращо камионче. Заниманията са напълно безплатни. Община Враца е организатор на детския празник „Усмивка” и е подсигурила всички забавления и награди.

За безопасността на децата е осигурена охрана и медицинско обслужване.