ЕС е отпуснал 56 млн. евро, защото сме закрили предсрочно от 1-и до 4-ти блок, които са били работещи, заяви още Петкова. Средствата бяха одобрени на последния Европейски съвет, са предназначени само и единствено за дейностите по извеждане от експлоатация на първи, втори, трети и четвърти блок на централата, които бяха затворени преди приемането на страната ни в ЕС. Тези средства се отпускат след оценка на необходимото финансиране от страна на държавата членка и ние сме удовлетворени, че нашата оценка бе приета от ЕС, каза още министърът на енергетиката Петкова.

Помощ е отпусната и на Литва и Словакия, като в случая с бившата съветска република става дума за атомни мощности от чернобилски тип.

Правителството на Бойко Борисов удължи сроковете на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа с още 30 г., припомни енергийният министър. Благодарение на тези усилия на правителството, тези два енергоблока вече разполагат с нови десетгодишни лицензи. Тя добави, че в последните години успешно бяха завършени програмите за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Източник: monitor.bg