В началото на този месец за "Страната на бягащите хора" - Кения замина и Митко Ценов, заедно с македонския атлет Да̀рио Ива̀новски. Двамата тренират в друг известен център за подготовка на най-добрите африкански лекоатлети - Итен (2 400 м н. в.), популярен като „Home of Champions” („Домът на шампионите”), който се намира на 30-ина км от Елдоре́т.

„Тренираме здраво, всичко е наред-сподели националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов. - Времето тук е супер. С Да̀рио Ива̀новски сме заедно в Итен. Има още доста бели атлети, но и много си тръгнаха покрай истерията с коронавируса. Днес е последният полет от летището в Найроби, след което го затварят. И ние искахме да се върнем с този полет, но нямаше места. Затова ще останем, докато отвори летището и има полет за вкъщи. А и поради отлагането на Олимпиадата, няма защо да стоим повече тук. Ще се преместим на друго място. Всичко останало върви добре, тренировките се получават отлично, влязохме много бързо в ритъм. Ще продължим да се готвим и да чакаме съвсем скоро някое състезание, за да можем да направим силни резултати и да покрием норматива за Токио 2021 още през юни-юли месец. Бъдете силни и не се предавайте. Вярвам, че съвсем скоро всичко ще е наред!“, каза Ценов.

„Първоначалните ни планове бяха да останем в Елдоре́т до 2 април и Милица да участва на маратона в Бостън на 20 април - разказва Йоло Николов. - Но след като отмениха всички възможни маратони през април и май, не ни остава нищо друго, освен да продължим да тренираме тук и да чакаме подходящия момент. Хубавото е, че условията в Кения са едни от най-добрите в света по отношение на средните и дълги бягания”, допълни Николов.

Той разказа за режима на Милица Мирчева: „Тренира с едни от най-силните жени в маратонската дистанция. Режимът ни на живот е сведен буквално само до сън - тренировки - храна. Това се повтаря всеки ден, ден след ден. Седмично пробягваме около 200-220 км, всеки ден между 20 и 40 км. Да правиш това дни, месеци наред не е лесна работа и изисква пълна отдаденост и концентрация. Това е нашата работа и ние се стремим да бъдем най-добрите във всяко едно отношение. Благодарим на хората, които ни помогнаха да сме тук, редом с най-добрите в света - Българската федерация по лека атлетика в лицето на г-н Добромир Карамаринов, който се погрижи нищо да не ни липсва до този момент и да работим спокойно. Огромни благодарности на Деница и Христо Ценови, за доверието и подкрепата през годините. Семействата и приятелите ни, които, волно или неволно, се налага да работят наравно с нас за благото на българския спорт и по-точно - на леката атлетика. Благодарности на „Чичо Стефчо“, така наричаме по нашенски Стивън Чероно, световен рекордьор на 3000 м с препятствия (б. а. 7:53.63 мин.) и двукратен световен шампион в тази дисциплина. Това е човекът, който в Кения е като наш ангел хранител, грижи се нищо да не ни липсва и да се чувстваме като у дома си. Поздрави на Мездра и България”,каза още треньор №1 на община Мездра за 2019г., Йоло Николов.

„Независимо от обстоятелствата... oставаме силни, продължаваме да работим здраво и продължаваме да вярваме, че ще дойде време да покажем плодовете на нашата упорита работа“, сподели в социалната мрежа Instagram Милица Мирчева.

Атлетите са за пети път на лагер в Кения. През зимата на 2013-a-2014-а и през есента на 2015-а Митко, Милица и Йоло направиха няколкомесечна подготовка в източноафриканската държава, а през 2016-а, преди Олимпиадата в Рио, и през пролетта на 2017-а отново тренираха в „Меката на бяганията”.