© личен архив

В турнира са участвали над 140 шахматисти, сред които и утвърдени имена в тази игра. Велислав е бил най-малкият на възраст, но въпреки това се е класирал на 41-во място, оставяйки зад себе си над 100 възрастни шахматисти.

В последните дни на миналата година Велислав Захариев спечели турнира „Коледни звезди“ в София. Тогава той е осемгодишен, но събира 6,5 от седем възможни точки в конкуренцията на деца до 14-годишна възраст. През миналата година Велислав и печели първо място в своята възрастова група и на турнира „Шахматни надежди“ в София.

Момчето печели първия си турнир по шах още на пет години, а на шест и на седем години на два пъти става шампион на България за деца до осем години. Представя България на турнир на Европейския съюз и печели второ място в своята възрастова група. Достига до седмо място по рейтинг в света за деца на своята възраст. Играе и на много турнири за възрастни, където трупа опит и рутина, и често постига победи и ремита с обиграни противници.

Понеже в Берковица няма шахматен клуб, където Велислав да тренира, в момента той се обучава онлайн през интернет при треньори от София и Велико Търново. Състезава се за шахматен клуб „Елит“ от София, каза още баща му Димитър Захариев, който е основен негов спътник по турнирите у нас и в чужбина.