Причината за изборите в Громшин е, че като избран за кмет, Цветан Георгиев Антонов не е изпълнил задълженията си да уведоми в едномесечен срок след полагането на клетва на 14 ноември 2024 г председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия и не е предприел никакви действия за прекратяване дейността си катофизическо лице и едноличен търговец на фирма, вписана в Търговския регистър към 12 февруари 2024.

След като е разгледала представените документи, Централната избирателна комисия е приела, че Общинската избирателна комисия – Бойчиновци, област Монтана, е представила необходимите документи съгласно Изборния кодекс, установяващи предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета на кметство и необходимостта от произвеждане на частичен избор за кмет на кметство Громшин, община Бойчиновци, област Монтана.

Централната избирателна комисия служебно се е снабдила със справка за адресно регистрираните по постоянен и настоящ адрес на с. Громшин, община Бойчиновци, област Монтана, от електронната страница на ГД „ГРАО“ при МРРБ, от която е видно, че броят на населението по постоянен адрес на с. Громшин, община Бойчиновци, област Монтана, към 15.03.2024 г. е 631 души, поради което в с. Громшин, община Бойчиновци, област Монтана, следва да се произведе частичен избор за кмет на кметство.