Матева съобщи, че до 13 ч. днес са подадени над 13 хил. заявления за гласуване в чужбина. „Вече сме регистрирали три организации за участие с наблюдатели в изборите“, заяви тя.

До 28 февруари партиите и коалициите могат да подават заявление, ако искат да бъде заличена регистрацията им за участие в изборите.

Във връзка с гласуването в чужбина, днес към 13 ч. са подадени 10 416 заявления, като срокът за подаване на тези заявление, е 7 март, след това до 11 март ЦИК трябва да вземе решение, с което да определи броя на избирателните секции.

„Вече сме регистрирали три организации за участие с наблюдатели в изборите“, посочи Матева.

„Нека не се бъркат параваните, които бяха въведени сега с измененията в Изборния кодекс, които трябва да бъдат осигурени като паравани за гласуване с хартиени бюлетини, с параваните, които се доставят за машините за гласуване и те са част от комплекта на машините за гласуване, така че използването на една и съща дума в случая ще има различни значения“, информира тя.

На 1 март в 10.30 ч. ще бъде изтеглен и жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите в ЦИК.

От 20 февруари е активна и възможността избирателите да проверят дали са включени в списъците на партиите и коалициите, и ако намерят името си, но не са се подписвали в подписка за регистрация на партия или коалиция, сигналите трябва да бъдат подадени в Комисията за защита на личните данни.

„Ако бъдат подавани в ЦИК, ние ги препращаме по компетентност на КЗЛД“, уточни Матева.

„До 18 март имат възможност избирателите, които имат вече регистриран настоящ адрес и желаят да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес, да подадат заявление за това, включително през интернет страницата на ГРАО. До 18 март избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да гласуват в изборни помещения, могат да подадат заявление, че желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия“, поясни Матева.