От партиите и коалициите се изисква депозит от 2500 лв. и най-малко 2500 подписа, а от инициативните комитети, в които трябва да участват поне 21 души - 100 лв. Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е 21 септември, а на инициативните комитети - 26 септември.

ЦИК започва с регистрацията на партии, коалиции, инициативни комитети, които ще издигнат кандидати за президент и вицепрезидент, а самите двойки ще се регистрират по-късно - в периода от 19-и септември до 17.00 часа на 4-и октомври.

За участие в информационно-разяснителната кампания в подкрепа на въпросите на националния референдум или на алтернативна позиция в ЦИК могат да се регистрират инициативни комитети, партии, коалиции.

Те трябва да посочат позиция в подкрепа или алтернативна позиция по всеки един от трите въпроса, с кратко, точно, ясно описание на всяка една от тях. Въпросите на референдума - Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство от два тура?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?; Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалиции да бъде 1 лв. за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

И в двата избора се изискват подписки. Всеки гласоподавател може да участва само в един списък на инициативен комитет, партия или коалиция.

Източник:Mediapool.bg