Вече има подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс – при одобряване на проекта от техния Комитет за наблюдение и във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за финансиране, информира вицепремиерът. И уточни, че обемът на тези средства не може да надвишава 10% от оборота за предходната 2019 година. Тя уточни още, че се очаква схемата да заработи още през този месец. Мярката ще бъде в режим на de minimis, като държавна помощ, която не нарушава конкуренцията.

За съжаление екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка, за това за тях ще се търсят социални мерки, с които да ги подпомогнем работата им, съобщи министърът. По думите ѝ предстои да бъдат проведени разговори с министъра на труда и социалната политика и да се уточнят детайлите относно начините, за предоставянето ѝ.

Министър Николова посочи още, че продължава активно да се търси възможности и за отпускане на европейско финансиране от предвидените 29 млрд. лв. в многогодишната финансова рамка от последния съвет в ЕС.

Източник: tourism.government.bg