Повечето от кандидатствалите са жители на община Мездра, от които одобрение са 1959, отказани са 339. От община Роман са одобрените са 154, а отказ са получили 184.

И през тази година най-много са подадените заявления за целеви помощи за отопление с твърдо гориво дърва и въглища. Парите се отпускат и за отопление с електроенергия и природен газ.

Целевата помощ за отопление за петте месеца на отоплителния сезон е 623.55 лв. Нейният размер беше увеличен с 100 лв. спрямо миналата година. Помощта се отпуска за пет месеца – от 1 ноември до 31 март.

Разходването по предназначение на предоставените целеви помощи се контролира от Агенция за социално подпомагане. При установено нарушение помощта трябва да бъде възстановена, а злоупотребилите ще бъдат лишени от възможност да я получат за следващия отоплителен сезон, напомниха от Дирекцията.

Припомняме, че до 14 ноември се подават заявления за получаване на допълнителна еднократна финансова подкрепа за отопление от 400 лв. Тази помощ е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 40 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна регистрация в дирекция "Бюро по труда". От нея могат да се възползват и хората, които отговарят на критериите за получаване на целева помощ за отопление, но не са кандидатствали за нея в определения за това срок.