Те изследваха ползите и вредите за здравето от всеки продукт чрез прегледи на мета-анализи на проучвания, оценяващи връзката между конкретна съставка и рисковете от смърт или различни заболявания.

За всяка рецепта те записват съставките и ги разделят на 17 групи: сода бикарбонат; масло; шоколад; сирене и кисело мляко; кафе; яйца; хранителни оцветители, аромати и екстракти; плодове; мляко; ядки; фъстъци или фъстъчено масло; рафинирано брашно; сол; подправки; захар; и растителна мазнина.

Екипът извърши цялостно търсене на информация, преглеждайки повече от 7000 записа и в крайна сметка идентифицира 46 прегледа, които оценяват връзката между тези съставки и рисковете от смърт или различни заболявания.

Те откриха 363 асоциации между съставките и риска от смърт или заболяване, от които 149 бяха статистически значими, включително 110 (74%), в които групите съставки намаляват риска от смърт или заболяване и 39 (26%), които увеличават риска.

Най-честите групи съставки, за които е установено, че намаляват риска от смърт или заболяване, са плодове (44 от 110, 40%), кафе (17 от 110, 16%) и ядки (14 от 110, 13%).

Но алкохолът и захарта са най-честата група съставки, свързани с повишен риск от смърт или заболяване.

В крайна сметка изследователите определят щолена като най-здравословния коледен десерт, идентифицирайки 82 значими асоциации, от които 70 предполагат, че групите съставки намаляват риска от заболяване.

Рецептата за приготвянето му използва съставки като масло, бадеми, мляко, стафиди, касис, марципан и подправки (индийско орехче, карамфил), както и портокалова и лимонова кора.