"С промяната на изискването на всеки 3 години професионалните водачи да преминават през психологическо изследване се премахва една административна тежест, която не води до значително повишаване на пътната безопасност, а само поражда предпоставки за нерегламентирани и корупционни практики", коментира министър Христо Алексиев. Той е категоричен, че подобно изискване няма в другите европейски държави, което поставя българските превозвачи и водачи в неблагоприятна позиция на европейския пазар.

Удостоверение за психологическа годност ще се изисква при постъпване на работа за водачите на таксиметрови автомобили, пътна помощ, превози за собствена сметка, обществен превоз на пътници или товари, както и за председателите на изпитните комисии.

В случай на загуба на правоспособност при отнети всички контролни точки - удостоверението за психологическа годност ще бъде обезсилвано и водачът ще трябва да премине ново изследване. Запазват се изискванията за психологическо изследване за лица, на които временно е отнето свидетелство за управление на МПС, тъй като е установено, че не отговарят на медицинските или психологическите изисквания, както и за водачите, които са лишени от право да управляват МПС при повторно установяване употреба на алкохол.