Състоянието и нивото на река Искър край село Брусен е спокойно, заяви кметът - Георги Николов. „Имаше леко завишаване на нивото, което донесе и отпадъците по поречието. Има наноси, които се образуват всяка година, след топенето на снега, но ще бъдат почистени, когато времето се затопли. Имаме предписание от Общинска екологична инспекция – Мездра, да следим за състоянието покрай реката, както и за нерегламентирани сметища и отпадъци. В момента извършваме ремонт на водопроводната мрежа и има много земя от изкопния процес. Решихме да и я използваме, за да задигаме и укрепваме дигата около реката“, допълни Николов.

Нерегламентираните сметища са едни от основните причини за драстичното замърсяване на реките. Затова проверката включва дали в съответните населени места са осигурени условия на гражданите за регламентирано изхвърляне на отпадъците, което е изцяло отговорност на местните управници.

Относно водната рехабилитация в селото, която започна в началото на декември миналата година, кметът заяви, че ще бъдат подменени водопроводни съоръжения с дължина 2500 лин. м., и ще обхванат три улици.

Строително-монтажните работи са по изпълнение на проект „Реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи на територията на община Мездра“, финансиран от Програма за развитие на селските райони.

Кметът на селото Георги Николов се надява, че след подмяната на водопровода, аварии няма да има. Монтират се и пожарни хидранти, които ще улеснят работата при евентуален пожар или бедствие.

Изграждането на новата водопроводна мрежа в Брусен трябва да приключи до края на март, а полагането на асфалт и бордюри до края на май, когато е и крайния срок на проекта.