На стотина метра в същия комплекс, в който се помещава Полският център за технологично развитие, Адам Юнка работи по проекта от година. Неговият екип специализира в два типа чувствителни бактерии, които могат да бъдат уловени от сензор. "В момента сме на streptococcus pyogenes" - бактерията, която води до възпаление на гърлото. Втората е haemophilus influenzae, която също предизвиква възпаление на гърлото и води до инфекции."

Новата технология означава, че пациентите могат да разберат за 4 минути дали дадена инфекция е предизвикана от бактерия, вирус или гъбички. Така лекарите ще могат да адаптират рецептите си и да намалят употребата на антибиотици.

Разработката на оборудването струва 10 млн. евро, половината от които идват от кохезионната политика на ЕС. Цената е около 100 евро и първоначално ще е на разположение в центровете за медицински консултации.

"Първо, разбира се, това е медицински уред, така че трябва да гарантираме, че лекарите ще вярват на нашите резултати. След две години лекарят ще го даде на пациента и след това данните ще се предават от дома му в лекарския кабинет, а докторът ще чете резултатите, ще се обади на пациента и ще каже: "Стой си у дома, имаш грип, не е необходимо да идваш" или "Имаш нещо по-сериозно, моля те, ела, трябва да се погрижим за теб", разказва изпълнителният директор на SensDx Томаш Гондек.

Тестовете могат да се използват и за животни.

Гондек посочва, че този нов инструмент за бърза диагностика на инфекции е революционен и не е необходима специална квалификация, за да бъде използван. "Започваме с инфекции, така че да се използва за прихващане на бактерии, вируси и гъбични инфекции, предимно за инфекции на горните дихателни пътища, за интимни инфекции и инфекции на уринарния тракт.

След това обаче работим и за онкологичен скрининг с биомаркери. Работим също така по кардиологичен скрининг и паралелно го развиваме за ветеринарна употреба. Оборудването ще струва 99 евро на клиентите. За пациента или доктора в зависимост от теста ще струва между 5 и 10 евро. Ако тестваме за грип, ще струва 5 евро. Ако провеждаме онкологичен скрининг, ще струва 10 евро."