Нарушените права, за които сигнализират работниците и служителите, най-често са свързани с неизплатени трудови възнаграждения; неизплатени обезщетения за неспазено предизвестие, неизползван платен годишен отпуск; принудително излизане в неплатен отпуск; неиздаване на заповеди за прекратяване на трудовото правоотношение; задържане на трудови книжки; наемане на работници без трудови договори.

Дирекция „Инспекция по труда“ Враца обръща внимание, че работниците и служителите не следва да разписват документи, с чието съдържание не са съгласни. Принудата е престъпление според Наказателния кодекс и ако бъдат получени писмени и неанонимни сигнали, дирекция „Инспекцията по труда“ Враца ще се възползва от сигналните си правомощия и ще уведомява Прокуратурата.

Дирекция „Инспекция по труда“ Враца напомня, че инспекторите по труда не могат да защитят правата на работници, които са полагали труд без писмени трудови договори. Работодателят няма право да допуска работници и служители до работните им места без регистриран в НАП писмен трудов договор. Работодателят може да сключва трудов договор със срок на изпитване, който може да бъде прекратен по всяко време без предизвестие и без дължими обезщетения, освен за неизползван полагаем платен годишен отпуск.

Работникът може да прекрати без предизвестие трудовия си договор, ако работодателят едностранно, без негово искане, му предостави неплатен отпуск. Работниците трябва да сигнализират Инспекцията по труда преди да им бъдат прекратени трудовите правоотношения. Сигналите може да се подават както по електронен път на имейла, така и по телефона на дирекция „Инспекция по труда“ Враца.

Проверени са 74 бр. предприятия от различни отрасли на икономиката и са констатирани 252 нарушения. Няма неизпълнени предписания на ДИТ.

В резултат на извършените през периода проверки и с цел отстраняване на констатираните нарушения са издадени 238 задължителни предписания, издадени са 14 наказателни постановления за 28 000 лв., всички на работодатели. Влезли в сила 11 наказателни постановления за предходен период за сумата от 6300 лв.

Инспекцията по труда продължава да извършва проверки и за контрол по спазване на противоепидемичните мерки, свързани с ограничаването на разпространението на коронавируса COVID-19,за работа без трудови договори, както и нарушения, свързани със заплащането на труда на работещите.

ДИТ Враца обръща внимание върху специалната рубрика на сайта на Инспекцията по труда „Антикорупция“, в която гражданите могат да получат информация за начините за подаване на сигнали, съдържащи данни за прилагане на нерегламентирани практики от контролните органи, в т.ч. и за конфликт на интереси.