То е свързано с небалансираното териториално разпределение на лекарите в страната и концентрирането на голям брой студенти по медицина в малък брой градове. Това създава необходимост от създаване на условия за дългосрочно провеждане на обучение на достатъчен брой студенти по медицина в Бургас, с което ще се гарантира осигуряване в голяма степен на потребностите от лекари в Югоизточния регион на България.

Правителството утвърди също и 8 места за студенти от българска народност, живеещи извън България, в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София.

В резултат на предложените промени, броят на новоприетите студенти за учебната 2023-2024 година, за които държавата ще осигури средства за издръжка на обучението, ще се увеличи със 17 и ще достигне 42 628 студенти.

Припомняме, че в края на септември стана ясно, че Министерският съвет отпуска на общините допълнително 12 055 719 лева от централния бюджет за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности от професии и специалности, за които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда през учебната 2022/2023 година.