С промените в наредбата се дава възможност при извънредни обстоятелства, когато детските градини бъдат затворени, след заповед на образователния министър да се осъществява педагогическо взаимодействие от разстояние в електронна среда. Това ще става с участието на родителите чрез средствата за информационни и комуникационни технологии. Онлайн заниманията обаче не трябва да бъдат повече от 30 минути на ден.

През настоящата учебна година процедурата за преминаване в самостоятелна форма на обучение също е улеснена. В предходните и заключителни разпоредби е посочено, родителите трябва да подадат заявление до детската градина или училището, в което се обучават от първо до пето число всеки месец, ако искат да обучават хлапето от вкъщи. В него те трябва да декларират, че могат да гарантират подходяща среда за учене чрез игра и да посочат списък на избраните познавателни книги и помагала. Тази година те няма да бъдат задължени да разработват учебните планове, по които ще обучават децата.

За най-малките ситуацията е по-различна. След като и 4-годишните трябва да бъдат обхванати в задължителна предучилищна до началото на учебната 2023/2023 в първа група могат да отсъстват, а за втора посещението е задължително само ако дадена община е обхванала всички 4-годишни. Те обаче са много малко. В столицата и всички други общини, в които не са осигурили място в забавачките за всички 4-годишни, за децата в първа и втора група се пишат отсъствия, но след това те се извиняват по служебен път. За целта родителите отново трябва да занесат бележка за причината за отсъствията. Ограничение за молбите по семейни причини в първа и втора група няма. Ако хлапето обаче е било болно, освен декларация родителите трябва да представят медицински бележки, че е оздравяло.