Елена Бутакова представи различни техники от 11 майстори на Сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти” – гр. София. Специален гост на събитието беше г-жа Галя Николова – мл. специалист „Култура” към Общинска администрация – Берковица.
Майсторите на Задругата ни напомнят за неимоверните усилия да съхранят занаятите и българското, като представят ръчно изработени предмети.

Техниката на г-жа Бутакова
е фриволите. Работи се с две сувалки и се правят само възли. Може да се изработи почти всичко – украси за Великден, Коледа, дрехи, покривки, бижута, мартеници и др.

В изложбата участват още:
МАГДАЛЕНА АНГЕЛОВА – изработва плетива и национални сценични костюми – шопски, родопски, северняшки и др.

ВЕЛИЧКА ГЕОРГИЕВА – етнограф – изработва национални костюми и облекла с везба и гайтани.

АНТОАНЕТА ТОЛТУКОВА – майстор от 1984 г. Занимава се с везба. Изработва основно ежедневни и официални традиционни облекла и аксесоари.

ЕЛИЗАБЕТ ИВАНОВА – майстор на плъсти. Изработва от вълна различни аксесоари – чанти, шапки, шалове, бижута и др. Техниката позволява да се плъсти върху плат и естествена коприна.

ЗЛАТКА АСЕНОВА – тъкане на български черги, покривки от 100 % памук, българска везба и плетива. Работи с вълна. Възстановява народни носии от четирите етнографски области.

ЕЛЕНА БЕЛЕВА – майстор на традиционни писани великденски яйца с восък, магнити, чинии и купи. Работи икони и художествен декопаж върху шишета, чаши и др.

МАРИЯ ПАНЕВА – майстор на везба. Изработва сувенири и дрехи с национални мотиви.

КАМЕН ПАНТЕЛЕЕВ – изработва сребърни бижута. 12 години е пазител на традициите. Гривните са интерпретация на средновековна възстановка с плетене на сребърна нишка. РОЗАТА е известна в цял свят като символ на България, носи се от г-жа Клинтън, г-жа Путина, японската принцеса, г-жа Първанова и други дами. Има награда от Китай.

МИХАИЛ КОЧЕВ – изработва сребърни бижута – пръстени, колиета, обици отгоре със седеф и полимер. Работи и с мелхиор (гривните) – сплав по-твърда от среброто и по-трудно потъмнява.

ДИМИТЪР ПАПАЗОВ – изработва сребърни бижута с проба 925. Използва технология гранулация при изработването им.

Изложбата ще остане в музея два месеца.

Източник: berkovitsa.bg