Доц. д-р Чавдар Филипов представи презентация с експозе за разпространението на заболяването и крайно наложителните и задължителни мерки за биосигурност в свиневъдните стопанства. Той подчерта, че това инфекциозно заболяване има голям икономически и социален ефект и изтъкна, че всички, имащи достъп до биопотока на вируса, са негови преносители.

Плашеща е констатацията, че биосигурността в личните дворове на практика не съществува. Разяснени бяха изискванията за свиневъдните стопанства, включващи регистрация на стопанството, биосигурност, ветеринарно-медицински мерки. Обяснен бе и механизмът за обезщетение на животновъдите от регистрираните стопанства за лични нужди, като доцент Филипов подчерта, че се чака политическо решение.

Обезпокоително впечатление направи масовото отсъствие на кметовете на населени места, подценили важността на дискутирания проблем – присъстваха само деветима.

С внимание беше изслушан кметът на Брусен, Георги Николов, който сподели, че вследствие на грешка в предписанията 22 домакинства за една нощ са изклали 39 прасета в селото, въпреки че то не попада в 20-километровата зона за община Мездра.

Обсъдени бяха и мерките, които Министерството на земеделието, храните и горите предлага с цел възраждане на свиневъдството.