През първия ден конференцията бе открита от ръководителя на проекта Пламен Червенков, който представи участниците от двете страни на Дунава, и изрази задоволство от успешната реализация на поставените цели от партньорите.

В своето обръщение към гостите от Румъния и участниците от българска страна, кметът на община Мездра Иван Аспарухов заяви, че е изключително доволен от постигнатите резултати, и от възможността чрез този проект Мездра да се превърне в желана туристическа дестинация. Той изрази увереност, че с финализирането на този проект, се поставя началото за неговото продължение.

От своя страна кметът на община Добрословени - Георге Тудорашку, бе категоричен, че „Този проект, в който двете общини поеха ангажимент да създадат общ туристически продукт, е неоспоримо доказателство за близостта на двата народа. Открай време тук е съществувал търговски обмен. В Археологическия комплекс „Решка“ има саркофази, изработени от врачански камък. Нашата култура е много всеобхватни, много широка. Смятам, че нашите правителства трябва да проявят сериозно отношение към укрепването на връзките между нашите народи и градове.“

В знак на уважение и сътрудничество, кметът Георге Тудорашку връчи знамето на град Добрословени на кмета на Мездра и изяви желание младите хора от двете общини да осъществят връзки в областта на образованието. „Чувстваме се много добре в Мездра и ще установим траен културен обмен. Наред с това, имаме възможности и желание да обменяме опит и в образованието. Нашите младежи са отворени и търсят контакти със своите връстници във всички области“ - допълни градоначалникът.

След встъпителните изявления на двамата кметове, бяха представени възстановка на римски и средновековни битки и приета обща стратегия за приключване на проекта.

Бе приета съвместна Стратегия за популяризиране на античните и средновековни традиции в Община Мездра, чрез създаване на Съвместен туристически продукт с гр. Добрословени, Румъния по Проект „Добре дошли в Средновековието“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България.

В приоритетните дейности на стратегията са включени знаковите туристически обекти в двете общини – Мездра и Добрословени, кратко описание на всеки от туристическите обекти в Община Мездра, местата за настаняване с кратка информация, създаване на четиридневен транс-граничен туристически маршрут с една нощувка в гр. Мездра и една нощувка в Добрословени, Румъния, организиране и провеждане на фестивали.

През втория ден на международната конференция, ръководителят на проекта Пламен Червенков отчете, след провеждането на двата 4-дневни фестивала, пресъздаващи средновековните бит и култура, посетителите на Археологически комплекс „Калето“ в Мездра и археологическия обект Ромула Малва в село Решка, община Добрословени, са се увеличили с повече от 1000.

Проектът се реализира в рамките на 18 месеца, като водещ бенефициент е Община Мездра, а партньор - Община Добрословени, и ще приключи на 27 март т.г.. Общият бюджет е 495 103.46 евро, от които 85 % е европейското финансиране, а 15%- националното. Бюджетът на Община Мездра по проекта е 251 830 евро, а на Община Добрословени – 243 173 евро.

В община Мездра в периода 16-19 май бе организиран 4-дневен средновековен фестивал в АК „Калето“. Във фестивала взеха участие над 100 участници и повече от 400 гости.

В Добрословени в периода 22-25 август пък бе проведен 4-дневен римски фестивал, в който се включиха се над 150 участници и повече от 500 гости.

Закупуването на оборудване, необходимо за организиране на фестивалите, е важна дейност за създаването на нови трансгранични продукти. Община Мездра закупи автентична българска юрта, използвана от прабългарите като автентичен дом, както и средновековни костюми за 5 различни типа герои заедно с пълно въоръжение, ризници и шлемове.

От Община Добрословени бяха закупени сходно оборудване, необходимо за провеждане на Римския фестивал- костюми на римски воини, въоръжение (скорпион), тенти, пейки и озвучителна система.

На пресконференцията присъстваха и зам.- кметовете на Община Мездра инж. Николинка Кътовска, Нели Минева и Цеца Костова. Инж. Николинка Кътовска отчете, че проектът е увеличил популярността на двата трансгранични региона като туристически дестинации и чрез представяне на древната култура ще създаде устойчиви събития, привличащи повече посетители.

„Убедих се, че има много по-атрактивен начин да представим историята на младото поколение. Съчетавайки история и наука се създават незабравими емоции и така ще сме по-полезни на нашите деца, които по-лесно ще се запознаят с миналото, ще надградят познанията за събития от нашето време, а защо не и да получат урок за бъдещето“, каза още инж. Кътовска.

В рамките на проекта партньорите представиха каталози на български, румънски и английски по темите: фестивали и събития; средновековни и римски групи; средновековни рецепти. Беше разпространена трансгранична карта с местоположения на средновековното и римско наследство и фестивали.

Ръководителят на проекта подчерта, че са заснети два филм, които при заявено желание, ще бъдат безплатно прожектирани на ученици. Това ще се случи в киното на железничарския град преди тазгодишното издание на Средновековния фестивал в Мездра