Преди церемонията за откриване на мемориалния знак се състоя празнично шествие, в което взеха участие потомци на участници във Втората световна война, ветерани и признателни граждани. По този начин Мездра се включи в международната акция "Безсмъртният полк" в чест на 72-ата годишнина от победата над хитлерофашизма, към която тази година се присъединиха 37 български града.

Мемориалният знак на загиналите от община Мездра за освобождението на Унгария е изработен от бял врачански камък и представлява стилизиран "Кръст за храброст" - най-престижното навремето българско военно отличие. Проектът е изработен безвъзмездно от арх. Данаил Дилков, материалът е дарен от изпълнителния директор на "Хемус-М" Андреас Испиридис, а изработката е дело на инж. Цветан Цветков.

В основата на мемориалния знак бяха поставени две артилерийски гилзи - от 122 мм гаубица и от 57 мм зенитно оръдие. В първата е положена пръст, взета от гробните места на деветимата загинали, а във втората - възвание на ветераните от община Мездра към младото поколение и гражданите.

Върху паметната плоча от черно габро са увековечени имената на кап. Христо Кожухаров от Старо село, поручик Христо Иванов-Комитата от Мездра, поручик Христо Цолов-Цолич от Брусен, поручик Марин Иванов от Мездра, фелдфебел Атанас Атанасов от Дърманци, подофицер Тошо Дилов от Кален, подофицер Никола Иванов от Люти брод, подофицер Вълчо Проданов от Крапец и кандидат-подофицер Стоян Ценов от Очин дол.

Отриването на мемориалния знак уважиха полк. Бенчо Бенчев и майор Лъчезар Генов от националното ръководство на Съюза на ветераните от войните, които връчиха поздравителни адреси, медали и грамоти на ветерани, техни потомци и съмишленици, допринесли за реализирането на патриотичната инициатива.

За тържествената обстановка допринесоха формация "Армейска песен" към Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България и гвардейци от Националната гвардейска част. Възпоменателната проява завърши с проверка-заря, с която беше почетена паметта на 35-мата офицери и войници от мездренския край, загинали във Втората световна война.

По-сетне в Дома на железничаря се състоя празничен концерт на Ансамбъл "Мездра", формация "Армейска песен" и участника в телевизионното музикално шоу "X Factor Bulgaria" ("Екс Фактор България") Петър Петканов.