Във фоайето на втория етаж в сградата на общинската администрация са изложени осем платна на Върбан Бояджийски, собственост на Градската художествена галерия – три пейзажа, „Боженци“, „Дунав“, „Стари тополи“, „Плачещото дърво“ и „Пейзаж от с. Люти дол“.

За инициативата и за самата изложба главният експерт „Култура и художествена галерия” в община Мездра – Светла Дамяновска поясни, че по повод 90-та годишнина на художника са направени две изложби. Първата е съвместна с Художествената галерия във Враца, с картини от техния фонд, от фонда на Градската художествена галерия в Мездра и картини, собственост на семейството.

Изложените тук платна са изключително пейзажи, което доказва и натюрела на Върбан Бояджийски като художник пейзажист. За особеностите на стила и творческия почерк на автора, Светла Дамяновска подчерта:

„Когато се погледне по-голям брой от картините на Върбан Бояджийски се добива представа за типичните черти на неговия стил. Той е художник, който работи работи със сините и зелените тонове. Той обича студената гама, но има и картини, в които преобладава топлата гама на есенните цветове. Той обича суровите пейзажи, обича Балкана, обича водата. Пресъздава бреговете на Искър, на Дунав на реките в Северозапада. Изгражда своя стил постепенно и реализмът е характерен за него. В последните години има творби, които се доближават до абстракцията. Пейзажите обаче са най-много в цялото му творчество. Има и портрети, и композиции, и натюрморти, на те са единици” – допълва Дамяновска.

Относно цялостното творческо наследство на художника, главният експерт поясни, че преди 1989 година всички предприятия в общината са купували картини от Върбан Бояджийски и някои от тях имат богати колекции. За съжаление обаче, съдбата им днес е неясна и не се знае чия собственост са.

За да се запази обаче това богато културно наследство, има идея да бъде издаден каталог с картините му.

В заключение Дамяновска допълни, че през есента предстои честването на 50 години Градска художествена галерия в Мездра. Припомняме, че в Инвестиционната програма за 2020 година бе заложено обновяването на проект, свързан с бившия Снек бар, който ще бъде превърнат в Градска художествена галерия До този момент обаче, по проекта няма развитие.