Тържественото честване бе открито от главния експерт „Култура и художествена галерия” в община Мездра Светла Дамяновска, която подчерта, че свободата е най-висшата човешка ценност за един народ, особено когато е постигната с кръвта на хилядите знайни и незнайни синове на родината, принесли живота си пред олтара на Родината.

Празникът продължи с тържествено издигане на националния трибагреник, знамената на Европейския съюз и на общината от кмета Иван Аспарухов и малките мажоретки, под звуците на „Горда Стара планина” - Химнът на България.

В словото си за българското възкресение Аспарухов подчерта, че този ден трябва да бъде помнен от всички, защото той е израз на националния идеал на предците ни. Той е онази сбъдната вековна мечта, за която проляха кръвта си хиляди синове на майка България.

Програмата продължи с изпълнения на талантливите деца на Мездра от Центъра за подкрепа и личностно развитие. Малките славеи от ВГ „Детски свят”, с ръководител Анета Петкова изпълниха песните „Моята родина” и „Българийо, обичам те”.

Децата от група „Приказен свят”, с ръководител Валентина Цекова, разказаха „Приказка за България”, проследила хилядолетната история българска, съхранила в себе си и мрачни страници, и времена на възходи.

Оригиналното изпълнение на малките мажоретки, с художествен ръководите Христина Стоянова, спечели аплодисментите на присъстващите със своя „Тържествен марш”.

След края на програмата с тържествено шествие, предвождано от почетния караул, гражданите се отправиха към паметника на загиналите за свободата на България, където бяха поднесени венци от името на община Мездра, Общинския съвет и други. Десетки гражданите положиха цветя и се поклониха пред паметта на героите.