От румънския екип присъстваха Георги Тюкшан, Нелу Веселу, Дачиан Дяконо, Корнел Станку и Миглена Георгиева. От българска страна в екипа са включени Пламен Червенков, Слави Легярски, арх. Димитър Костов и Нели Ценова.

След запознаване на членовете на екипа за управление на проекта от българска и румънска страна, беше обсъден план за действие и времеви график за изпълнението на всички дейности по проекта. Беше отчетен комплексния характер на проекта и спецификите на законодателството в двете страни.

Като основна инвестиционна дейност в Община Мездра е предвидено укрепване на свлачището до с. Игнатица и изграждане на система за ранно оповестяване. Свлачището в Игнатица е регистрирано в края на 2006г. като периодично се активира.

Предвидените средства за румънския партньор ще бъдат оползотворени за закупуване на високопроходими автомобили и модернизиране на техниката в жандармерията на окръг Мехединци.

Чрез предвидените съвместни обучения ще се улесни обменът на ноу-хау и ще се създаде добре структурирана мрежа за взаимна подкрепа и ще се установят бързи процедури за вземане на решения за критични ситуации.


На 12 септември кметът Генади Събков и полк. Даниел Никосур Манолеа - главен инспектор на жандармерията в Мехединци подписаха договор по проекта, чрез който се осигуриха средства за укрепване на свлачището. В рамките на 30 месеца всички предвидени действия трябва да приключат.