Партньори на проекта "Пазители на България" са учениците от 7-а и 7-б клас при Основно училище „Хр.Ботев” заедно с техните учители – Христинка Иванова, преподавател по български език и литература и Ралица Ангелова, учител по история и цивилизация, както и читалищата в Долна Кремена и Ребърково.

За изпълнението на проекта бяха включени различни дейности, свързани с издирване и записване на местен фолклор и местни говори, изучаване на историческото минало на родния край чрез запознаване с произхода на топоними от района и свързаните с тях легенди и предания.

На 4 октомври учениците посетиха Читалище "Просвета” в село Ребърково, където проведоха теренни записи и проучвания в селото. Младите краеведи се запознаха с предмети от бита на българите в миналото, записваха характерни диалектни думи и изрази, както и интересни истории за наименованията на различни местности около Ребърково.

Работата по проекта продължи с посещение на групата в Археологическия комплекс „Калето”, където учениците разгледаха експозицията в изложбената зала и се запознаха с историята на крепостта, както и с богатата информация за живота на някогашните жители на крепостта още от времето на траките, римляните и по-късните исторически епохи.

Особен интерес предизвика беседата на екскурзовода Паулина Ивайлова за най-старото езическо светилище по тези земи, т.нар. Светилище на тура, в което бяха открити два чифта огромни рога на праисторическото животно, обитавало тези земи.

Крайният срок за изпълнението на проекта е 20 октомври 2018 година, когато ще бъде финализиран със състезанието „Аз обичам моя роден край”, чийто домакин ще бъде училището партньор.