В обновеното Читалище, сред приятели и съмишленици, домакините посрещнаха десетки гости и винопроизводители, за да отдадат дължимото на покровителя на лозарите и виното свети Трифон. Още от древни времена българинът почита и уважава виното наравно с хляба, затова и наред с вината, на трапезата бяха подредени обредните хлябове, приготвени от трудолюбивите долнокременчанки, за да е богата и благодатна годината.

С благослов и наричания за здраве и берекет, виното и хлябът бяха почетени подобаващо – с благоговение и преклонение пред силата на природата и жизнетворящия труд на човека. Самодейките Цвети и Боби зарадваха присъстващите със стихове за магията и мъдростта на божествената напитка. Те разказаха за видовете вина и техните качества, след което започна и дегустацията, за да бъде избран и новият Майстор на виното.

За да оценят качествата на новата реколта, в своеобразното състезание се включиха 17 участници с прекрасни вина. Многообразието от цветове, вкусове и аромати затрудни компетентното жури от любители енолози, в състав Юли Пухалски, Петко Котларски и кметът на селото Румен Серафимов, които трябваше да оценят и изберат най-добрите вина в две категории – червено и бяло, и да провъзгласят новия Майстор на вино 2019.

След продължителна дегустация и задълбочени консултации, журито единодушно провъзгласиха за Майстор на червеното вино Станислав Серафимов. След него сде наредиха вината на Илия Илиев и Илинка Стефанова.

Наградата „Майстор на бялото вино“ грабна Асен Асенов, следван от Бонка Маньовска и Илия Илиев. Победителите получиха награди и грамоти и аплодисментите на присъстващите.

След обявяването на резултатите, всички седнаха около богатата трапеза, отрупана с вкусни питки, баници, руйно и игриво вино и кулинарните изненади на умеятните кременски кулинарки.