Представители на местната власт в Берковица и кметове на общини в региона, които са и членове на Асоциацията по ВиК
Представители на местната власт в Берковица и кметове на общини в региона, които са и членове на Асоциацията по ВиК © Областна администрация - Монтана

На срещата, организирана от Ванина Вецина в качеството й на председател на Асоциация по ВиК (АВиК) - Монтана, участваха зам.-областният Латинка Симова, членове на АВиК, общински съветници от ОбС - Берковица, представител на местна гражданска инициатива от Берковица, служители наОбластна администрация - Монтана и АВиК.

Според мнението на участниците, водопреносната мрежа се нуждае от неотложна реконструкция и има необходимост от изграждане на канализационни колектори за включване към пречиствателни съоръжения за отпадни води, модернизация на вече изградените пречиствателни станции и построяване на нови. Това изисква значителни инвестиции, с които ВиК операторите не разполагат. През годините все повече се наблюдава тревожна тенденция за влошаване състоянието на ВиК сектора, свързана с чести аварии, чието отстраняване отнема много време и ресурси.

Ванина Вецина информира присъстващите, че от бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството е предвиден буфер от около 80 млн. лв. за финансиране на общински проекти за модернизация на ВиК мрежите в малки населени места (с под 10 000 е.ж.), които нямат достъп до еврофинансиране. Общините Лом, Монтана и Берковица не попадат в това условие, но останалите общини могат да се възползват.

В хода на дискусията стана ясно, че един от основните механизми за финансиране на инвестиции е чрез Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), но категорично изискване при кандидатстване е наличието на пълна консолидация на общините в границите на една обособена територия, която да бъде обслужвана от един ВиК оператор. В региона такава консолидация до момента не е постигната.

Присъствалите на срещата членове на Асоциацията изразиха пълната си подкрепа и готовност за поемане по пътя на консолидацията в областта, в името на предоставяне на качествени ВиК услуги.

Представителите на местното самоуправление в община Берковица изразиха опасенията си, че ако бъде постигната консолидация в областта, това ще доведе до увеличаване на цената на ВиК услугата в общината поради принципа за „единна цена“ в законодателството.

На територията на община Берковица към момента няма услуга „пречистване“, съответно тя няма да се дължи и да бъде включена при ценообразуването, отбеляза Ванина Вецина.

Стана ясно и че областите, в които няма постигната консолидация до момента, са 6 на брой, а именно: Монтана, Благоевград, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик и Разград. Предвиденият последен срок, в който може да бъде получено финансиране по „ОПОС“ при постигане на съгласие за обединение на всички общини в една ВиК асоциация, е края на март 2022 г. Следващ регулаторен период ще е наличен след 2028 година.

Ако страните не постигнат взаимно съгласие с консолидацията в областта, то този въпрос ще бъде уреден до края на годината с приемането на новия Закон за ВиК. В него е заложено, че: „в границата на една обособена територия само един ВиК оператор може да осъществява дейностите по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите с ВиК инфраструктура, публична общинска и/или публична държавна собственост“.

Членовете на Асоциацията по ВиК изразиха опасенията си, че ако възможностите за финансиране на сектора в следващия програмен период бъдат пропуснати, то състоянието му ще се влошава, а потърпевши ще са всички жители от област Монтана. Отправен бе призив към представителите на Общинския съвет в Берковица и на местната гражданска инициатива, да положат усилия информацията да достигне до възможно най-много хора, живеещи в община Берковица, за да направи всеки своя информиран и осъзнат избор.