Произведенията им имат уникален стил и печелят награди от международни конкурси в Индия, Япония, Унгария, Германия, Чехия, САЩ, Македония, Норвегия, Финландия, Швеция Словения. Те побеждават дори свои връстници от училища по изкуствата. Класирани са на призови места и в конкурса за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, организиран от Община Монтана. Преподавателят им Ян Сайко, в чието училище се обучават само ромски деца, намира специфичен начин да достигне до сърцата им, използвайки свой алтернативен обучителен подход. От неговото видеопослание, което ще бъде излъчено при откриването на колоритната експозиция, ще стане ясно как този преподавател постига впечатляващите резултати.

Непосредствено след това - в 17:30 ч., във фоайето на Драматичния театър ще бъде открита изложба от рисунки и снимки на ромски деца, които се обучават в групите по интереси по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана”. В 18:00 ч. в голямата зала на театъра ще започне пъстър концерт, посветен също на Международния ден на ромите. В него ще се изявят деца от ДГ № 8 „Пролет” и филиала й в с. Габровница; ОУ „Георги Бенковски“ – Кошарник; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Габровница; ДГ № 5 „Дъга”, I ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НЧ „Звезда 2007”. Те също са подготвени по проекта на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички).

Програмата за отбелязване на 8 април включва също и спортни състезания. Шах-турнир ще се проведе на 30 март. Турнир по Бридж-белот ще има на 31 март. От 31 март до 1 април ще се проведат турнири по футбол в кварталите „Огоста” и „Кошарник”. Финалът между двете махали ще се състои в неделя.

За 2 април е насрочен турнир по тенис на маса, чиито домакин ще бъде Младежкия дом. В първия ден на април ще има и кулинарен конкурс «Най-вкусна баница».

Събитията са организирани по проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма "Здраве и образование за всички".