Двама братовчеди – Стефан и Йордан влязоха в ролята на лозари, пожелавайки здраве и благоденствие на всички - да им е сладко виното и да има за цялата година.

„Днес е много хубав празник, който ни подсеща да зарежем лозята, за да има грозде. Гроздето е символ на богатството, а виното на силата. Бъдете силни и богати. Нека Трифон Зарезан ни донесе много здраве и плодородие“ пожела на своите съселяни Стефан Цендов.

По традиция се отрязва от три главини няколко пръчки, а място се полива с червено вино. С подрязаните клонки се украсяват бъклицата с вино, калпаците на мъжете и иконите в къщите. Някой пък ги хвърлят във водата, за да тече виното така като реката.

След завръщането си от лозето мъжете бяха посрещнати с питка и шарена сол. Моравчени се събраха около празничната трапеза, за да отпразнуват заедно народния празник, да опитат от обредните пити и да вдигнат наздравици с домашно вино.

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци. Днешният празник – Трифоновден, 2 февруари – Сретение Господне и 3 февруари – Свети Симеон.