„Призивът на ЕК идва след като държавите продължават да не предприемат достатъчно ефективни мерки за справяне със заплахите, на които са изложени последните есетрови популации в Европа. Най-сериозните от тях са бракониерството и нелегалния трафик, но не бива да подценяваме също и развитието на хидроенергията, както и промяната на речните корита, които унищожават местообитанията на рибите. Вече загубихме шипа от нашите реки. Нека не губим и другите видове“, призова Беате Щрибел, ръководител на глобалната програма на WWF за опазване на есетровите риби.

Есетрите са древен вид мигриращи риби, появил се преди 200 млн. години. В днешно време последните в Европа популации на диви есетри обитават долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния. Незаконният улов е основната пряка заплаха за оцеляването на дунавските есетри. Загубата и фрагментацията на местообитанията им, нарушаването на миграцията за хвърляне на хайвера и замърсяването са други фактори, които застрашават тяхното съществуване.

За да спомогне за тяхното опазване, WWF стартира мащабния проект LIFE-Boat. Той ще се изпълнява в седем европейски държави: България, Румъния, Австрия, Унгария, Словения, Словакия и Германия. LIFE-Boat е съфинансиран от програма LIFE на Европейския съюз и обединява усилията на учени, институции и природозащитници. Проектът включва серия от консервационни мерки като реинтродукция на млади есетри в Долен Дунав и Черно море, работа с риболовните власти, както и повишаване на осведомеността в местните рибарски селища.

„Голямата ни цел е да не позволим изчезването на четирите останали в Дунав есетрови вида. Затова ще създадем генна банка, ще развъдим есетрови риби с местен произход и в следващите години ще ги пуснем в Дунав. WWF подкрепя реинтродукцията, защото тя е от ключово значение за дългосрочния растеж на есетровите популациите в Европа. Но резултатът ще е незначителен, ако междувременно не успеем да овладеем бракониерството и незаконната търговия“, допълва Щрибел.

В България WWF ще участва в регулярни срещи със служители на правоприлагащите органи и рибари, на които ще се обсъждат мерки за опазването на популациите и деклариране на случаен улов или улов от проведените зарибявания. Специалисти от WWF ще посещават рибарските общности в Долен Дунав и крайбрежието на Северното Черноморие и ще им показват как да освобождават безопасно уловените като съпътстващ улов есетри. Също така те ще работят и с ресорните институции за намаляването нивата на бракониерството, които остават притеснително високи.

Всеки от нас може да подаде сигнал към ИАРА (Изпълнителна агенция за риболов и аквакултури) при съмнение за незаконен риболов. При посещение в рибен магазин можем да проверим дали предлаганите есетри са диви или са били отгледани в стопанства, а също и дали опаковките на хайвера са по изискванията на Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. Всеки от нас може да разкаже на своите деца, близки и приятели за значението на есетрите и за това какво богатство сме на път да изгубим, обясниха от организацията.


Източник: novini.bg