Автентичният народен обичай „Брашленкьо” се отбелязва ежегодно в селата във Врачанския район. В началото на януари той се празнува в Къща „Баба Илиица“ село Челопек (13.01.2019). Момичета и девойки се събират, вият специалните китки с брашлян, като всяка мома поставя белег на своята китка. В народния календар честването се изпълнява срещу Васильовден в нощта срещу 14 януари.

Бръшленкьо е красив момински обичай, с който в планинските села от Врачанско в нощта срещу Василовден се гадае за здраве по хора и добитък, за късмет в женитбата. Момите в деня срещу Васил отиват в гората да набират листа от бръшлян и дрянови пръчки. Привечер се събират в дома на най-личната девойка и там сред песни, смях и закачки китят своите бръшлянови китки – наричат за всеки от къщата, стоката и разбира се – либето по листче бръшлян и го привързват с червен конец върху дряновите пръчици и стръкчета босилек. В Зверино наричат най-напред на Божа майка, после на либето и сетне на всеки член от семейството. Когато китката е вече готова, всяка мома ще сложи и белег на нея: пръстен, гривна, шарен конец. Така окичени те се потапят в бяло котле с “мълчана” вода, което е поставено върху разпилени овесени зърна - “за да е плодовита годината”-– върху синия, често изнесена на кръстопът. От овеса момите в Зверино слагат под възглавницата си и се мъчат да запомнят сънищата си. С помощта на зърната на другата сутрин се опитват да ги разтълкуват.

Възстановката вероятно ще бъде направена отново на 26 януари специално за учениците от СОУ "Никола Войводов", както в предни години.

Тя е сред инициативите в Общинската програма за патриотично възпитание, на партиите от коалиция Обединени патриоти.

В официалните отчети на скандалната организачция Фондация "Америка за България" (подкрепяща анти-православни и хомусексуални инициативи) е посочено, че благодарение на нея се възстановява този обичай, чрез проектът "Малки моми пръстен топат" чрез Фондация "Работилница за граждански инициативи" по програма "Живо наследство 2010". Дори така да е, то и през 90-те години, преди избори, ромите отиваха да хапват кебапчета и от сините и от червените, а после на изборите те си знаеха какво да правят. Така, че последното, ще си остане като безвъзмездно финансиране. А челопчани ще продължат да си пазят семейните обичаи и ценности.