Експозицията включва избрани живописни платна на художника - портрети, пейзажи и натюрморти, от фонда на Градската художествена галерия, както и картини, предоставени от кмета на селото Димитър Тронков.

Големият художник Димитър Македонски - Макето е роден на 14 ноември 1914 г. в с. Дърманци, Врачанска околия, в семейството на Евтимия и Иракли Македонски. Майка му Евтимия произхожда от заможно земеделско семейство от с. Вълчедръм, Фердинандско, а баща му Иракли е дългогодишен учител и училищен инспектор в Искърския край през първата половина на миналия век.Бил е кмет на селата Дърманци и Рашково, Орханийско.

Димитър Македонски - Макето е потомък на родения в с. Прогър, Костурско, Македония български революционер и строител Димитър Ив. Македонски (1861/62-1917), участник в четата на войводата Лазо (Лазар) Юруков, а впоследствие сформирал собствена чета в родния си край.

През 1944 г. Димитър Македонски завършва Художествената академия в столицата, специалност „Живопис” в класа на проф. Никола Ганушев. От 1947 г. до 1965 г. работи като уредник в Софийска градска художествена галерия.

Твори предимно в жанровете портрет, пейзаж и натюрморт. Има 12 самостоятелни изложби - 5 в София, по 1 в Мездра, Гоце Делчев, Хасково, Бургас и Сандански и две във Враца, както и участия в множество общи художествени изложби.

Негови живописни платна са притежание на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия „Иван Фунев“ - Враца, Художествения фонд на МВнР, Централна библиотека на Българската академия на науките и др., както и на частни галерии и колекционери в Бразилия, Естония и Унгария. Във фонда на Градска художествена галерия - Мездра се съхраняват 13 негови картини, а в този на врачанската галерия - 16.

Носител е на „Наградата на София“ (1973 г.) и на Орден „Кирил и Методий“ - I степен (1974 г.).

Димитър Македонски умира на 27 май 1993 г. в столицата на 79-годишна възраст, погребан е в родното му с. Дърманци.