© читалище "Фар 1930"

Финансирането е по програмата за образование на фондация "Лъчезар Цоцорков". В обучението ще бъдат обхванати 20 библиотечни работници от читалищата, които работят с деца и ученици през ваканциите и срещат затруднения с неовладенитеемоции на подрастващите.

Участниците ще бъдат избрани след заявен интерес и анкетиране. Целта е да се обогатят техните познания и похвати в посока неформално учене и меки умения, обясни секретарят на читалището Мария Божковска:

"Цялостната дейност на читалището е насочена към развитието и работата с деца и младежи. Имаме много добре развита лятна работа с деца. Там забелязахме, че се пораждат конфликти между децата, тъй като при нас идват деца не само от село, но и пребиваващи на село, при баба и дядо.

Разликата между селото и града оказва влияние. Имахме идея да направим едно такова обучение с децата, в което да разговаряме за емоциите и съвсем случайно попаднахме в интернет пространството, в социалните мрежи на информация за набирането на такива проектни предложения."

В програмата на тренинга са включени конкретни психологически техники и методи, които допринасят за развитието на емоционална интелигентност и ефективно междуличностно взаимодействие при младите хора. Обучението ще даде на участниците систематизиран инструментариум, базиран на на игрови активности, които те да използват при работата си с деца, за да подпомогнат личностното им развитие, обясниха от читалището.

Техниките се основават на ученето чрез преживява, придобиване на личен опит и себепознанието. Сред лекторите ще е и психологът Мадлен Алгафари.

Участниците в обучението ще получат наръчник, подготвен за тях от специалисти на "Тиймко" ЕООД. Наръчникът ще е с описание на техники, който да ползват при работата с децата.

Източник: bnr.bg/vidin