За близо година здравните власти оставиха да действа досегашната наредба, която предвижда съпътстващите болести да се взимат предвид единствено при хора, чието основно заболяване е оценено на над 80 на сто нетрудоспособност. Само за тези хора има възможност да се приспадат и останалите си болести към основното. Във всички останали случаи обаче те не се взимат предвид и не водят до увеличаване на процента и съответно до по-голяма подкрепа. Сред аргументите за промяната, която е в сила от 3 август миналата година, беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент, като пълни инвалиди например.

Заради сериозно обществено недоволство и данни, че много хора са ощетени от новите правила, през март здравното министерство предложи проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза със смекчен вариант за оценка.

Сега по новите правила съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност все пак ще се взимат предвид. Това ще става, когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям. При тези обстоятелства крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула, като от общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се взима 20 на сто и сумата ще се прибавя към процента на водещото заболяване.

Тези идеи бяха отхвърлени и от Националния съвет за тристранно сътрудничество, и от Националния съвет за хора с увреждания, но властите решиха да прокарат измененията. Съобразиха се обаче с настояванията новата наредба да предвижда възможност за преосвидетелстване по новите правила, а не да трябва да се обжалват старите решения и съответно да се чакат дълги и тромави процедури, през което време да остават без инвалидна пенсия и подкрепа.

Сега хората, които са били освидетелствани по наредбата в сила от 3 август миналата година до момента и според тях са получили недостатъчен процент нетрудоспособност, могат да поискат преосвидетелстване, но имат месец за подаване на заявлението.

Източник: dnevnik.bg