Ваучерите за храна са един от най-популярните бонуси, които фирмите дават на своите служители. Причината е, че тези добавки към месечните заплати са освободени от данъци и осигуровки както за работодателя, така и за работника.

През 2022 г. като мярка за компенсиране на високите цени на храните и на енергията държавата чувствително повиши месечната сума, която може да получи работник под формата на ваучери - от 80 лв. на 200 лв. Наред с това Министерството на финансите съществено вдигна и годишната квота от 390 млн. лв. на 1 млрд. лв. Тези пари не се плащат от бюджета, а от работодателите, но въпреки това всяка година с държавния бюджет се обявяват годишен и месечен таван на сумите, които може да бъдат предоставени под формата на ваучери.

През 2023 г. годишната квота бе завишена на 1.4 млрд. лв. Със заповед на финансовия министър тази сума се разпределя между лицензираните оператори на ваучери, които след това ги предоставят на фирмите, сключили договори с тях.

Над 750 000 служители получават ваучери за храна към заплатите си, посочиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

През първите шест месеца на годината ще циркулират двата вида ваучери - хартиени и електронни. Фирмите, които искат да се включат с електронни ваучери, трябва да сключат наново договори с издателите. Важно е да се знае, че работодателят не може да предоставя в един и същи месец и хартиени, и електронни ваучери.

Фирмите, които договорят с операторите електронни ваучери, ще раздадат на служителите си специални магнитни карти, на които всеки месец ще се зареждат суми за покупката на храна. Предимството на електронните ваучери е, че няма да се налагат закръгляния и доплащания в брой, за разлика от хартиените.

Някои от операторите на ваучери ще предлагат на фирмите поименни карти.

От две години насам ваучерите освен за покупка на храна и безалкохолни напитки може да се ползват и за заплащане на битови сметки като ток, вода, парно, газ. Все още нито едно ЕРП и нито една топлофикация в страната не желаят този начин на разплащане. Само единични ВиК дружества в страната са приели плащане с ваучери.

С ваучерите за храна може да се плащат и билети за кинопрожекции, театрални и оперни представления и други културни събития. Преди да купят билет, потребителите е добре да се осведомят дали съответната културна институция е сключила договор с оператор на ваучери.

С ваучери за храна може да се плаща също така консумация в заведение и нощувка в хотел - стига ресторантьорът или хотелиерът да са сключили договори за приемането им. По данни на АОВХ много хотелиери са се включили в мрежата веднага след като тази възможност бе въведена преди година.

Раздвижване на пазара на ваучери има и по отношение на издателите им. Очаква се появата на нови оператори, които предстои да получат лицензи от Министерството на финансите, посочиха от асоциацията.

Какво трябва да знаем за електронните ваучери за храна?

Ще бъдат освободени от данъци и осигуровки до 200 лв. на месец на служител, както досега бяха хартиените ваучери;

Работодателите трябва да предоставят еднаква сума на всички свои служители, да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, през последните три месеца да не са намалели заплатите на служителите;

Подобно на хартиените ваучери, така и електронните ще имат 1 година валидност – срок, в който трябва да бъдат изхарчени. Срокът на валидност на самата карта носител ще бъде различен, според начина на работа на всеки оператор;

Средствата по тях няма да може да бъдат теглени на банкомат;

Ще може да се използват само в търговски обекти, сключили договор със съответния оператор на ваучери и приемащи плащания на ПОС-терминал.


Източник: segabg.com