Това е уред, който измерва наличието на остатъчен алкохол в горните дихателни пътища. Твърди се, че е по-точен от преносимите дрегери, с които работи КАТ. Доказателственият анализатор ще бъде позициониран в областните дирекции на МВР или в РПУ-тата.

Нововъведението влиза в сила от 1 юли 2018 година. Дотогава МВР ще трябва да обучи определени свои служители за работа с уредите. От 1 януари догодина пък разходите за извършването на медицинското изследване за наличието на алкохол и дрога у водачите ще се плаща от областните дирекции на МВР, назначили изследванията.

Средствата ще се възстановяват от „водача, уличен с техническо средство, и от отказалия извършването на проверка с техническо средство водач”. Това е записано в новата Наредба за реда, по който ще се установява употребата на алкохол и/или наркотици и техните аналози от водачите на пътни превозни средства. Документът бе публикуван на 28 юли в Държавен вестник и влиза в сила два месеца след обнародването му – в края на септември. Изключение правят цитираните по-горе текстове, чието действие е отложено за 2018-та.

Документът бе публикуван на 28 юли в Държавен вестник и влиза в сила два месеца след обнародването му – в края на септември. Изключение правят цитираните по-горе текстове, чието действие е отложено за 2018-та.

Освен за шофьори, по преценка на полицейския служител наредбата ще се прилага и за участници в пътно-транспортни произшествия.

Ето и останалите по-важни текстове в наредбата, които шофьорите трябва да знаят:

При извършване на проверка на място от контролните органи, употребата на алкохол се установява с техническо средство, а употребата на наркотични вещества или техни аналози – с тест.

Установяването на употребата на алкохол се извършва с доказателствен анализатор или с химическо лабораторно изследване, а на употребата на наркотични вещества или техни аналози – с химико-токсикологично лабораторно изследване, когато: водачът откаже извършване на проверка с техническо средство или тест; не приема показанията на дрегера или теста; извършената проба с техническо средство е некачествена или невалидна или пък физическото състояние на лицето не позволява проверка с техническо средство или тест.

В случай, че водачът не приема показанията на техническото средство за установяване на алкохол, той може да избере да бъде проверен с доказателствен анализатор в РПУ-то или пък да се яви в болницата за медицинско и химическо или химико-токскоилогично лабораторно изследване. При отказ на водача да приеме един от двата начина – се приемат показанията от дрегера.

При връчване на талон за изследване пътният полицай посочва мястото, където да се извърши тестът. Шофьорът има срок за явяване от 45 минути, когато нарушението е извършено в населеното място, в което се намира мястото за установяване с доказателствен анализатор или болницата, където ще се прави медицинското изследване.

В останалите случаи срокът е 120 минути. Все пак точното време ще се определя от катаджията, който ще преценява отдалечеността на населеното място.

Източник: uab.org