Проявите се организират от Община Мездра и са посветени на Европейския ден без автомобили. Той се провежда ежегодно, като тази година ще премине под мотото "Заедно стигаме по-далеч“.

Велопоходът ще стартира в 9:30 часа по маршрут Мездра - с. Долна Кремена - Мездра. Той е без състезателен характер, като в него могат да вземат участие всички желаещи, без ограничение по пол и възраст. Участниците ще тръгнат от паркинга пред хотел „Родина”. Колоната ще бъде водена от полицейски ескорт. В Долна Кремена велосипедистите ще направят почивка и ще присъстват на честването на празника на селото.

Състезанието за майсторско управление на велосипед е от 11:00 часа на площад "България“. В надпреварата могат да вземат участие ученици от I до VII клас - момчета и момичета. До участие се допускат и ученици, които учат извън територията на община Мездра.

Любителите на колоезденето ще бъдат разделени в три възрастови групи: I-II, III-IV и V-VII клас - момчета и момичета. Надпреварата включва слалом, осморка и прецизно каране за време между очертани линии.