"Северозападът сме известни с това, че сме борбени хора”, северозападният "сепаратист”. Той припомни как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и т. нар. Септемврийско въстание от 1923 г. Борис Каменов изтъкна, че хората от Северозапада винаги са се борили за "истинска демокрация”.

На въпрос защо иска Северозападът да стане част от Румъния, Каменов посочи без колебание по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията в северната ни съседка. "Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана”, каза той, цитиран от Нова тв. Друг от "сепаратистите” заяви, че подкрепя инициативата, тъй като в Северозападна България няма работа. "Работим по Козлодуй, Пловдив и други градове, а тук няма нищо”, каза мъжът.

Инициаторът на движението за независимост добави, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея. Ако северната ни съседка не пожелае да приеме отцепниците, тогава Северозападът просто щял да функционира като отделна държава.

На въпрос дали Монтана, Видин и Враца ще станат като Барселона, Каменов отговори, че на Северозапада му трябва "един човек като Пучдемон”.

Източник: actualno.com