Той посочи, че вероятно пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина заедно с останалите електронни винетки.

Шефът на АПИ бе категоричен, че еднодневни винетки няма да има, а цените на винетките ще останат непроменени. "Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове - рамки и автомобили, които са за тази цел", уточни Глосов.

"Тол системата ще бъде изградена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка на част от пътната мрежа – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана. Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на агенцията - Световната банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане", посочи още той.

По думите на Светослав Глосов в момента винетните такси у нас са най-евтините в Европа, а въвеждането на тол такса за товарните автомобили ще е най-справедливото таксуване.